Devold Kvitegga. Prádlo, ne dva, ale čtyři v jednom! 2

Devold Kvitegga. Prádlo, ne dva, ale čtyři v jednom!

Devold Kvitegga. Prádlo, ne dva, ale čtyři v jednom! 3

Ani v zimě neklesá spotřeba sportovního prádla, naopak. Norská vlajková loď Devold teď přišla s Kviteggou, modelem „dva v jednom“. Ale dá napočítat zcela jednoznačně ještě dokonce tři, nebo čtyři. Oboustranné triko s dlouhým rukávem a kapuckou využijete nejen při sportu a v aktivním pohybu, ale i při běžném nošení.

Až by se chtělo říct, že obléknete v říjnu, kdy začínají chladna z rána… a nesvléknete do konce dubna, než vyschnou meze. A pak i přes léto, máte pohotovostně nachystáno do studenějších dní. Díky oboustrannosti to vaše okolí ani nepozná… Ostatně v teple merino lehce chladí. Kvitegga mi sedí tak perfektně, že se mi prostě ani nechce svlíkat.

Devold Kvitegga. Prádlo, ne dva, ale čtyři v jednom! 4
Devold Kvitegga. Prádlo, ne dva, ale čtyři v jednom! 5
Devold Kvitegga. Prádlo, ne dva, ale čtyři v jednom! 6

Materiál stoprocentní merino vlna je základním předpokladem. Druhým pak střih, přiléhavý, ovšem ne stahující, ani o něm nevíte. K tomu ploché švy, ani nepoznáte, kde jsou… A nakonec i ten design – jedna strana akčnější s lehkým zelenomodrým „army“ vzorem“, druhá konzervativnější a méně napadná tmavě zelená. Liší se i povrch tkaniny – „army“ je měkčí, zelená melanž hladší – i tady lze rozlišovat při využití. Záda jsou přirozeně delší jen lehce, tak akorát, aniž byste to vůbec vnímali.

Kapuca není jen stylotvorný prvek. Okraj tvoří přirozenou ochranu krku do větru. Po přetažení přes hlavu pak sedí dokonale i v pohybu. Můžete ji využít nejen pohotovostně při fujavici, ale i namísto sportovní čepice při výběhu nebo na běžkách, protože ani při vrtění hlavou se neposune (vůbec ani přes oči) tak, aby bránila výhledu. V klidu ji natáhnete i do přilby. V pevnější zdvojené manžetě rukávu má navíc malou kapsičku na mince nebo dva klíče.

A teď vlastní užití. Dá se nosit doma, ušetříte za topení. Do kanceláře nebo restaurace oceníte i módní design. Navenek při každodenním užití, díky příjemnému povrchu poslouží hlavně jako první vrstva. Ale klidně zvládne i funkci střední záhřevové a transportní vrstvy se slabším – ideálně merino – prádlem vespod a péřovkou nebo hardshelkou navrchu.

Skvěle odpracuje celo(i více) denní zátěž v aktivním pohybu, kdy se chvíli potíte, pak zase ochlazujete a stále „jedete“, aniž byste museli převlíkat. Tedy třeba skialpy, túry, nebo opravdu „full day“ venku v přírodě v horách.

Devold Kvitegga. Prádlo, ne dva, ale čtyři v jednom! 7
Devold Kvitegga. Prádlo, ne dva, ale čtyři v jednom! 8
Devold Kvitegga. Prádlo, ne dva, ale čtyři v jednom! 9
Devold Kvitegga. Prádlo, ne dva, ale čtyři v jednom! 10

Na silnější formu až překvapivě skvěle obstará i intenzívní zátěž běhu nebo běžek, kdy se potíte nejvíc. Merino, jak známo, hřeje i vlhké nebo dokonce mokré. Tady se vlhkosti dokáže i rychle zbavit, ať už přesunem do vrchní vrstvy, anebo tím, že ji v sobě nedrží, ani pokud už máte na vrchu třeba jen lehkou šusťačku. A při zapocení ani nevnímáte pocitové přehřátí, což se někdy u těžších/myšleno silnějších kousků prádla tohoto typu stává. To je velký bonus! Vysoko v horách se nemusíte bát sundat bundu, když vyjde slunce, vlna má přirozenou ochranu proti škodlivým prvkům UV záření.

Praktická, resp. provozní zkušenost: Ani při intenzívním nošení není třeba prát častěji než jednou týdně, ani po velkém promočení nevykazuje známky propocení, ani trochu nezavání. Postačuje běžný úsporný režim pračky, případně sušičky, nežehlí se. Kladný bod tedy zapisuje i z pohledu úspory, energií přírodních, ale i vašich na cestách – stačí vzít o (nejmíň) jedno tričko míň.

Norská značka Devold z Alesundu se zabývá prádlem od roku 1853, nosil ho polárník Roald Amundsen a teď obléká horolezec Mára Holeček. To by asi mělo stačit, lepší reference jinde neseženete. I Kvitegga nese logo Woolmark, označující použití nejčistší vlny, a taky získal certifikát Oeko Tex Standard 100 pro zdravotně nezávadný materiál.

Devold Kvitegga. Prádlo, ne dva, ale čtyři v jednom! 11

Devold Kvitegga

oboustranné triko

materiál: 100% vlna merino (gramáž 230 g/m2, fine 18,7 micron)

hmotnost: 290 g

velikosti: S-XXL

cena: 3299 Kč

www.devold.cz

Testoval : Tomáš Nohejl – www.aktivtono.cz