Devold v Národním Parku Gauja 2

Devold v Národním Parku Gauja

4. příběh z cesty s Devoldem

Návštěva Lotyšska nakonec probíhala zcela jinak, než jsme si ji naplánovali. Po návštěvě Kuldigy, kde se nachází nejširší vodopád Evropy Ventas Rumba (275m) a užívání si kajaku na řece Abavě nedaleko Sabile, vesničky pyšnící se nejsevernější vinicí na světě, nám u města Talsi odešla převodovka. Už to vypadalo na předčasný konec naší cesty a smutný návrat domů, protože v autoopravnách neměli čas nebo vhodné náhradní díly. Ale stal se zázrak a my jsme na vlastní kůži zažili nezištnou ochotu lidí, kterým osud druhých nebyl lhostejný. Našla se převodovka i skvělý automechanik, který se postaral o naše auto a s jeho hodnou manželkou i o nás po dobu opravy.

Mohli jsme pokračovat dál!

Plán jsme museli výrazně poupravit, abychom stihli i něco málo z Estonska a hlavně nám nepropadla naše ruská víza. Zvolili jsme tedy rovnou přesun z města Talsi do národního parku Gauja. Při cestě jsme si udělali jen malou zastávku u Rižského zálivu a Rigu, hlavní město Lotyšska, jsme viděli jen z okýnka.

Devold v Národním Parku Gauja 3Devold v Národním Parku Gauja 4

 

Národní park Gauja je nejstarším národním parkem Lotyšska chránící zalesněnou oblast kolem řeky Gauji. Nabízí vyžití pro turisty, cyklisty, vodáky, ale i adrenalinové nadšence. Park má čtyři hlavní centra, města Sigulda, Ligatne, Césis a na samém okraji Valmiera. Naší první zastávkou bylo město Sigulda. Při příjezdu do Siguldy jsme jen tak tak stihli informační centrum, které nás zcela ohromilo, poněvadž měli materiály ve 12 jazycích. Odcházeli jsme s brožurkou o výletech a řadou doporučení.

Devold v Národním Parku Gauja 5Devold v Národním Parku Gauja 6Devold v Národním Parku Gauja 7

 

 

 

 

 

 

 

Druhý den jsme se vydali na výlet kolem řeky Gauji na vyhlídkové místo Keizarskats a k tzv. Malé ďáblově jeskyni, která byla opravdu pidi. Přemístili jsme se proto k poněkud větší jeskyni, vlastně k největší erozní jeskyni v Pobaltí zvané Gutmana ala. Je v ní řada nápisů a nejstarší pochází z roku 1667. Krásu města mimo jiné dokreslují hrad a zámek Krimulda, Siguldské hrady, muzejní rezervace Turaida z červených cihel, původně biskupské sídlo.

Devold v Národním Parku Gauja 8Dalším cílem bylo Ligatne, kde se nachází jediný funkční přívoz na řece Gauja poháněný ručně. Nafoukli jsme kajak a vyrazili k červeným útesům Springa, abychom si vychutnali alespoň kousek samotné řeky. Následoval Césis a stejnojmenný hrad obklopený parkem a historickým centrem. Vystoupali jsme na věž kostela sv. Jana ze 13. století a užili si úchvatné výhledy. Prošli si poklidnou trasu lesem k pramenu a jeskyni Ligavas a utábořili se kousek za městem na překrásném místě u řeky, kde jsme se vínem ze Sabile rozloučili s Lotyšskem. Po celou dobu nám dělaly společnost skvělá trička od Devoldu!

 

Dámy, dívky, slečny! Hledáte elegantní tričko pro cestování a teplé letní dny? Jindru provází tričko Devold Herdal Woman Tee. Velmi pohodlné díky přírodním materiálům Merino a Tencel.

Devold v Národním Parku Gauja 9Devold v Národním Parku Gauja 10

 

 

 

 

 

 

 

 

Travelbeat