Jarda jede na Bajkal aneb KOLYMA 2017 2

Jarda jede na Bajkal aneb KOLYMA 2017

Jarda jede na Bajkal aneb KOLYMA 2017

“Odjíždím na jaře, vracím se na podzim,“ prohlásil na konci května Jarda Šíma, motorkář, dobrodruh, publicista a ambasador Norské módy pro značku Devold. Nejede však do Afriky, jak je jeho silným zvykem. Nynější cesta, ale bude přesto jeho nejdelší, jak co do počtu kilometrů, tak co do počtu dní.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V Rusku už Jarda byl

Již jednou jetá trasa ho provede Polskem, Ukrajinou, Ruskem až k Bajkalu. Odtud bude pokračovat novou trasou na Jakutsk s cílem na nejvzdálenějším dosažitelném místě Sibiře, kterým je Magadan, se svojí známou „Cestou kostí“ a stovkami bývalých gulagů.

Zpátky přes Mongolsko

Zpáteční cesta ho zavede do Mongolska, které bude křižovat od vysokých hor na severu, přes nádherná jezera až do pouště Gobi, aby po měsíci putování zemí Čingischána projel mezi horami Altaje a Ruskem a Ukrajinou po téměř 30 000 km a bezmála 100 dnech na cestě skončil na Mongolské ambasádě, kde proběhne oficiální přivítání.

Testování Devoldu

Cestu podnikne na motocyklu Honda CRF 1000 L, který má po 11 měsících najeto 42 500 km. Touto cestou se kilometráž výrazně přiblíží první stovce. Odjezd z ČR má naplánován na 18. června. „Z výše napsaného je doufám zřejmé, že cestu podniknu sám, tedy mimo první úsek k Bajkalu, kam vedu své dva přátele na jednom motocyklu, bez jakéhokoli zajištění a bez GPS. Navíc se těším, až dám zabrat svým novým trikům od Devoldu, čeká je totiž drsný zátěžový test!“ doplnil Jarda ještě před odjezdem. Norská móda vybavila Jardu na cestu, tedy mimo jiné, tričky Duo Active a Hiking.