Jarda Šíma vyráží na cestu Afrikou 2

Jarda Šíma vyráží na cestu Afrikou

Ambasador naší značky Devold Jaroslav Šíma je vášnivý motorkář a dobrodruh. Pro Devold CZ se rozpovídal o své plánované cestě do Afriky, a dokonce i o své motorkářské expozici v muzeu.

NM: Jardo, pro ty, co vás neznají, jak byste se představil?

Jarda Šíma: Já se hrozně nerad představuji. Vždycky jsem rád, když to za mě udělají jiní. Jsem motocyklový novinář a říká se, že i cestovatel a dobrodruh. Jsou lidé, kteří mají nacestováno mnohem víc než já, ale neznám nikoho, kdo by jezdil tak usilovně a vehementně jako já. Už to bude skoro 37 let co takhle jezdím.

NM: Kolik kilometrů máte na kontě?

Jarda Šíma: Mám to spočítané. Nyní mi schází nějakých 1500 km, abych dosáhl na další významnou metu. V roce 2009 jsem slavil svůj první milion. V roce 2019 to bylo 1,5 milionu a nyní bych rád jako první Čech v historii oslavil něco, co tu ještě nebylo – milion mil. To je v přepočtu přesně 1 609 344 km, a to mě právě čeká.

NM: To je skvělé, a to vše tedy na motorce?

Jarda Šíma: Ano na motorce, tedy v jedné stopě. Jsou lidé, kteří se ptají, zda jsem to všechno ujel na jedné motorce. To bohužel ne. Bylo to zhruba na 700 motorkách, které jsem měl možnost testovat a vyzkoušet.

NM: Mohl byste zmínit pro milovníky motorek, která je vaše nejoblíbenější?

Jarda Šíma: Pro ty, kteří mě znají, tak dobře vědí, která motorka to je, protože o té mluvím velice často. Je to legendární Honda Africa Twin XRV 750. Model, na kterém jsem najel 200 000 km, a dokonce jsem ho umístil i do muzea.

NM: O jaké muzeum se jedná?

Jarda Šíma: Je to muzeum Františka a Martina Miclíkových. Je v Rabakově a já tam mám svojí stálou expozici, kde mám svoje dlouhodobě testované motocykly. Je jich celkem osm a pět z toho má najeto 100 a více tisíc kilometrů.

NM: Platí se v muzeu nějaké vstupné?

Jarda Šíma: Ano, platí se 100 Kč. Je to velmi známé JAWA muzeum Rabakov. Určitě stojí za návštěvu. Moje moto sekce se nazývá „Motocykly s vůní dálek“.

NM: Můžou vás tam fanoušci potkat a zastihnout?

Jarda Šíma: Velice často se stává, že tam jsem. Kdo by chtěl mnou komentovanou prohlídku, jsem schopen to zařídit, pokud jsem zrovna v ČR. Musí být ale alespoň 5 zájemců.

NM: Na vašich cestách používáte značku DEVOLD. Mohl byste prosím vystihnout proč máte tuto značku rád a proč vám tolik na cestách vyhovuje?

Jarda Šíma: Značku Devold jsem poznal asi před 12 lety. Seznámil jsem se s firmou Norská móda a domluvili jsme se na společné spolupráci. Musím říct, že jsem předtím vyzkoušel i jiné značky. A právě proto, že mám srovnání, tak vím, že je lepší si za kvalitu připlatit. Značky používají vlnu, která v létě chladí a v zimě zahřeje. Ocením to hlavně na Sahaře, kde jsou noci chladné a dny teplé, nebo také na Sibiři, kde velmi rád s motocyklem cestuji.

Vloni touto dobou jsem byl také na Novém Zélandu, kde mi bohužel nevyšla schůzka s jedním z pracovníků značky Devold, který tam byl právě na nákupu vlny. Devold nakupuje kvalitní vlnu právě na Novém Zélandu a v Austrálii.

NM: Vy teď plánujete cestu na motorce do Afriky. Na jak dlouho a kam přesně to bude? Proč by měli fanoušci vaši cestu sledovat?

Jarda Šíma: Teď stojím předtím, že se mi díky pandemii zrušila cesta přes Německo, kdy jsem plánoval cestu s kamarádem do Maroka. Nevyšlo to. Letos snad už ale vyjde cesta, kde mám partu čtyř zájemců do Dakaru, hlavního města Senegalu. Když vše klapne tak se 28. 3 vydáme na tuto cestu do Dakaru k Růžovému jezeru. Z části pojedeme cestu i ve stopách dakarské rallye. Plánujeme, že to bude na 5 týdnů a najedeme zhruba 11 500 km.

NM: Ze všech zemí, které jste dosud navštívil, která je vaše nejoblíbenější?

Jarda Šíma: Když jsem navštívil Nový Zéland, myslel jsem si, že převezme žezlo oblíbenosti právě on. Oba ostrovy jsou překrásné,odvezl jsem si odtamtud úžasné zážitky. Za mě ale stále nejhezčí zemí zůstává Island. Na tak malém kousku země je snad úplně všechno. Je neskutečně pestrý a každému ho doporučuji.

Jarda Šíma vyráží na cestu Afrikou 3
Jarda Šíma vyráží na cestu Afrikou 4
Jarda Šíma vyráží na cestu Afrikou 5
Jarda Šíma vyráží na cestu Afrikou 6
Jarda Šíma vyráží na cestu Afrikou 7
Jarda Šíma vyráží na cestu Afrikou 8
Jarda Šíma vyráží na cestu Afrikou 9
Jarda Šíma vyráží na cestu Afrikou 10
Jarda Šíma vyráží na cestu Afrikou 11
Jarda Šíma vyráží na cestu Afrikou 12