Je tomu už 110 let, kdy Amundsen stanul na jižním pólu 2

Je tomu už 110 let, kdy Amundsen stanul na jižním pólu

Je tomu přesně 110 let, co dne 14. prosince 1911 stanul Roald Amundsen (1872-1928) na geografickém jižním pólu Země. Tento norský badatel a polárník sice nejprve plánoval s lodí Fram cestu na pól severní, jenže pak se k němu donesly zprávy, že si tuto metu mezitím „dovolil“ zdolat někdo jiný…
 

Roald Amundsen se narodil 18. července 1872 v Borge v jihonorském kraji Østfold jako čtvrtý syn v rodině námořních kapitánů. Na matčino přání měl studovat medicínu, ale více ho lákaly polární kraje a expedice.

Těm definitivně propadl, když se dozvěděl o cestách Fridtjofa Nansena napříč Grónskem (1888-89). A tak se Amundsen už v letech 1897-99 jako kormidelník účastnil výpravy lodi Belgica do Antarktidy.

Po Nansenově úspěchu s lodí Fram, s níž se dostal až na 86°30’ severní šířky, se Amundsen rozhodl vydat podél severního pobřeží Ameriky na západ.

Je tomu už 110 let, kdy Amundsen stanul na jižním pólu 3
Je tomu už 110 let, kdy Amundsen stanul na jižním pólu 4

Jižního pólu nakonec Amundsen dosáhl 14. prosince 1911, o 33 dní dříve než jeho britský konkurent – Robert Scott. Amundsenovi se tak podařilo vyhrát nevyhlášený závod se Scottem, jehož expedice navíc skončila tragédií.

Amundsen tam samozřejmě nebyl sám: s ním na jižní pól dorazili ještě Olav Bjaaland, Helmer Hanssen, Sverre Hassel a Oscar Wisting. Na točně pobyli tři dny, od 14. do 17. prosince 1911.

„Tak jsme dorazili a mohli jsme vztyčit naši vlajku na geografickém jižním pólu. Díky Ti, Bože!“ zapsal si přímo sám polárník v onen historický den.,,

Úspěch slavného Amundsena se nyní snaží napodobit i náš ambasador Petr Horký. Známý polárník se právě nachází na cestě na jižní pól. Jeho cestu můžete sledovat s námi na našem webu a sociálních sítích Devold.cz 

Je tomu už 110 let, kdy Amundsen stanul na jižním pólu 5

Zdroj:www.novinky.cz