Mára Holeček vyráží na expedici do Nepálu 2

Mára Holeček vyráží na expedici do Nepálu

Mára Holeček vyráží na expedici do Nepálu 3

Známý český horolezec Mára Holeček vyráží na svou další cestu do Nepálu. Krátce před odjezdem si ale udělal čas na krátký rozhovor pro Norskou módu.

 NM: Máro chystáš se do Nepálu, proč tam jedeš? Co tam plánuješ?

Mára:Zase se mi otevřely brány do světa, trvalo to dlouho. Nicméně teď se otevřela v Asii -Nepálu,možnost tam přijet a požádat o permit na výstup. Odjíždím do centrálního Himaláje, což vlastně máme definované hlavním kopcem, kterým je Everest. Ale na ten nepolezu!Mám jiný pohled na to kam bych chtěl vylézt. Tento kopec je v hřebeni Himaláje trochu schovaný. Má 7100m, je to vlastně takový prdek v Himalájích. Má užasnou severozápadní stěnu a tam mám vymyšlenou linii, kterou započali moji dva kamarádi, na kterou polezu.

NM: O tobě je známo, že máš rád Jetboil vařiče a používáš je na cestách. Proč je tomu tak?

Mára: Nepoužíval bych nic co nemám léta vyzkoušené a ověřené.Nejde jen o ohřání jídla, je to taková rychlovarná konvice, která ohřívá vodu, kterou si zalejvám sušenou stravu Real Turmat. Nicméně nejdůležitější služba , kterou mi Jetboil dělá je voda. Když jsem dole tak mám tekoucí vodu kterou piju.Průšvih ale je, když se dostanu nahoru kde je voda ve zmrzlým stavu. Tam právě potřebuji účinnost Jetboilu. Vždy ocením jeho úspornost a výjimečnost. Dokážu si Jetboil schovat pod bundu a on hoří, přitom já nezahořím. Je to skvělý vynález a nikdy mě nezklamal. 

NM:Plánuješ po Nepálu ještě nějaké cesty?Nebo 

Mára: Záleží na tom , jak se vrátím z Nepálu a jak budu unavený fyzicky, ale i psychicky. Tyto dvě věci musí být v naprosté rovnováze. Nicméně další výprava by měla být hned v červenci do Pákistánu. Je tam jeden vyšší kopec, modelka mezi vyššíma horama. Na tomto kopci stál člověk naposledy před 30 lety. A proč?Protože se tam těžko dostává. Vymyslel jsem si cestu a zkusím platný pokus.Specifikum samozřejmě spočívá v tom, že kopec nekončí na vrchu ale dole, kam se také musím dostat. Mám vymyšlenou logistiku a budu doufat, že za přispění nebes to nějak dopadne.

NM: Nyní ještě ke značce DEVOLD, proč jí tak rád oblékáš?

Mára: Toto spojení vzniklo úplně jednoduše. Dostal jsem v roce 2005 vlněné spodní prádlo Devold a od té doby jsem mu věrný. Nejdříve jsem měl  k vlně předsudky z dětství, bál jsem se, že mě bude vlna kousat. Naštěstí se mé obavy nenaplnily. Dnes už  neexistuje možnost, že bych Devold vyměnil za něco jiného.Vlna má úžasné schopnosti  nošení a doprovází mě na všech mých výpravách.

Seveřani prostě vědí co chtějí a jak využít přírodní materiál. Výjimečný materiál – vlnu!

Marek má na sobě tričko Devold Leira 

Mára Holeček vyráží na expedici do Nepálu 4
Mára Holeček vyráží na expedici do Nepálu 5
Mára Holeček vyráží na expedici do Nepálu 6
Mára Holeček vyráží na expedici do Nepálu 7