Petr Horký plánuje životní expedici na jižní pól 2

Petr Horký plánuje životní expedici na jižní pól

Dobrodruh Petr Horký si letos na podzim splní svůj velký sen. Odjede totiž na vysněnou expedici na jižní pól. Značka Devold je hlavním partnerem expedice. Petr odpověděl na několik otázek ohledně jeho plánů a vybavení na cestu.

Petr Horký plánuje životní expedici na jižní pól 3

DEVOLD:Petře mohl bys nám krátce sdělit něco o polárních výpravách? Proč tě tolik baví?

Petr Horký:  Vždy když někomu řeknu, že jsem polárník, má to takový zvláštní wow efekt. Lidé se ptají co vlastně dělám a proč dobrovolně chodím do zimy. Zdolal jsem už severní pól , přešel Grónsko a byl jsem také na Sibiři. Přišel jsem na to, že se všichni nějak podvědomě bojíme zimy. Je to zvláštní… horka se nebojíme ale zimy ano. Jde hlavně o to, se naladit na to, že i v chladu může být příjemně. V Norsku a dalších skandinávských zemích, je naprosto normální, že lidé tráví svůj volný čas venku na mrazu. Spoléhají na kvalitní vlněné oblečení , kterého jsou průkopníci a užívají si venku za každého počasí.

DEVOLD: Ve spojení s expedicí jsi také založil svaz českých polárníků.Představ nám prosím o co se přesně jedná?

Petr Horký: Ano je to tak, neplatí se tam žádné poplatky a nemusíte mít žádnou zkušenost.Polárník není definován tím, kde byl, ale tím co má v sobě a v srdci! Budu úplně nejradši, když se tam přihlásí táta se synem a vyrazí spolu přenocovat třeba na Lysou horu. Polárník prostě může být každý! Jde o to, zažít si to dobrodružství! Chtěl bych hlavně motivovat lidi aby je to bavilo.

DEVOLD: Jaké oblečení si bereš na expedici s sebou?Máš jako hlavní vzor Amundsena a Nansena? 

Petr Horký: Ano jsou mým vzorem a je velmi zajímavé, že se logika oblékání od dob Amundsena a Nansena příliš nezměnila.Oblečení už neváží tolik co vážilo v té době, ale kvalita a historie zůstává.

Příběh, který mě s nimi spojuje je ten, že nosím značku Devold, kterou oblékali už i oni.  Baví mě ten fakt, že můžu být oblečen jako tito dva hrdinové. Vždy v teple a pohodlí.

DEVOLD: Plánuješ po výpravě nějaké přednášky nebo workshopy o expedici?

Petr Horký: Děkuji za tuto otázku. Ano plánuji! Uvidíme co bude, ale moc bych si přál zorganizovat polárnický workshop třeba na Kvildě, kde je pořádna zima. Nikdo se nemusí zimy bát, v záloze by byla také horská vytopená chata.:)