S Devoldem na Kose 2

S Devoldem na Kose

3. příběh z cesty s Devoldem

Aneb národní park Kurská kosa. Naším posledním velkým cílem při cestování po Litvě byl národní park Kurská kosa (Kuronská kosa/Kuržská kosa), v originálu Kursiu nerija, ale místní používají zkratku Neringa. Kurská kosa se stala naším pátým navštíveným národním parkem na území Litvy, a tím jsme je zdolali všechny (NP Dzukija, Historický NP Trakai, NP Aukštaitija, NP Žemaitija a NP Kurská kosa).

Neringa je písečný poloostrov dlouhý 98 kilometrů a široký až 3,8 kilometrů. Ze západu kosu omývá Baltské moře a z východu zase vody Kurského zálivu. O území se dělí Rusko s Litvou. Rusku patří jižní část spadající pod Kaliningradskou oblast a Litvě severní část náležící do Klaipedského kraje. Na severní část je možné se dostat pouze trajektem. Jedinečnost tohoto přírodního útvaru byla potvrzena roku 2000, kdy byl národní park zapsán na listinu Světového dědictví UNESCO.

S Devoldem na Kose 3S Devoldem na Kose 4

 

Nechali jsme se převést trajektem z Klajpedy, třetího největšího litevského města, na poloostrov pár kilometrů jižně od městečka Smiltyne, kde po zaplacení vstupu auta do národního parku, začalo naše několikadenní dobrodružství.

Po asi 20 kilometrech jsme dojeli do první táhlé vesničky jménem Juodkranté, která se pyšní krásnou promenádou podél zálivu. V místních obchůdcích, což jsou otevřená okna z domečků, si můžete koupit uzenou rybku. I my si jednu k obědu obstarali. Prošli jsme trasu přes Raganos kalnas, tedy Kopec čarodějnic, který nabízí příjemnou procházku lesem, zpestřenou vyřezávanými sochami. Těsně za vesnicí se nachází vyhlídková plošina na hnízdiště volavek šedých a kormoránů. Jde o největší litevskou kolonii těchto ptáků. Pohled na tisíce hnízd v korunách borovic byl úchvatný.

S Devoldem na Kose 5S Devoldem na Kose 6

 

Nevynechali jsme ani dunu Vecekrugas, která se svými 67,2 metry je nejvyšší dunou poloostrova. V podstatě jako duna ani nevypadá, protože je porostlá borovicemi, ale výhled z ní byl překrásný. Další zajímavá duna zvaná Parnidžio neboli duna Parnidis, z níž je působivý pohled na další písečné duny, se nachází již na ruské straně. Duna se nachází vedle vesničky Nida, která je největší na litevské části poloostrova a nabízí největší zázemí pro turisty přes informace, poštu, lékárnu, policii, restaurace, obchod či jediný kemp. V jedné z místních restaurací jsme ochutnali typické litevské pokrmy, cepelinai, což jsou plněné bramborové knedlíky masem zalité kysanou smetanou, se smaženou cibulkou a slaninou a kotlietai, masové krokety s bramborem.

S Devoldem na Kose 7S Devoldem na Kose 8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Našli jsme si pohodové parkovišti u Baltského moře, kde jsme upíchli naši krásku. Užívali si potulování po skoro liduprázdné pláži, sluníčka a sbírání kousíčků jantaru, které tu Balt po odlivu zanechá v písku. Od moře to přece jen fouká, proto jsme využili našich super lifestylových triček DEVOLD s dlouhým rukávem, která jsou tak příjemná, že jen podtrhnula pohodový čas strávený v národním parku Kurská kosa.

S Devoldem na Kose 9S Devoldem na Kose 10S Devoldem na Kose 11

 

 

 

 

 

 

Na celodenní toulku vyrazili v tričkách Devold Hessa Button Shirt. Dan v šedém, Jindra v modrém. Trička jsou velmi pohodlná díky příjemné vlně Merino. Nadčasový design umocňují knoflíčky u krku.

Travelbeat