Test Devold Tuvegga - Pro intenzívní zimní aktivity 2

Test Devold Tuvegga – Pro intenzívní zimní aktivity

Jak dobrá je Devold Tuvegga Sport Air Hoodie? To ví outdoorová nadšenkyně Sarah, která Devold Tuveggu s kapucí testovala pro italský sportovní magazín Mountainreview.it a ISPO.com, největší veletrh v oboru sportovních potřeb a módy.

Test Devold Tuvegga - Pro intenzívní zimní aktivity 3
Zdroj obrázku: Mountainreview.it

Mountainreview.it – ​​to jsou skutečné praktické testy ambiciózních hobby sportovců, kteří tráví každou volnou minutu venku. Testy jsou praktické a brutálně poctivé, od milovníků hor pro milovníky hor. Hobby sportovci běhají, chodí na túry, lyžují nebo lezou a kontrolují, zda je nejnovější vybavení vhodné pro outdoorový životní styl.

Testy jsou vytvořeny zcela nezávisle a odrážejí osobní názor testerů. Provádí se testy produktů, které si vedou na jedné straně dobře nebo velmi dobře a na straně druhé jsou pro naše čtenáře z pohledu redakce ISPO.com obzvlášť zajímavé.

Mikina Devold Tuvegga Sport Air Hoodie je základní vrstva, kterou Sarah používá při teplotách pod nulou. Je nadšená, jak si Tuvegga vedla v nejrůznějších podmínkách outdoorového světa.

Celkové hodnocení mikiny Devold Tuvegga

Devold Tuvegga, spodní tričko, které lze použít i jako mikinu, je základní vrstva pro intenzivní zimní aktivity od norské společnosti, která se již více než 160 let specializuje na zpracování vlny. Tato značka klade při výrobě důraz na šetrnost k životnímu prostředí a ke zvířatům. 

Firemní filozofie společnosti Devold se vyznačuje vědomými a transparentními volbami s plně sledovatelným dodavatelským řetězcem, kde je možné vysledovat továrnu, která vyrobila vlnu pro konkrétní oděv. Devold navíc velmi dbá na dobré životní podmínky zvířat, a proto se rozhodl použít vlnu „bez mulesingu“.

Test Devold Tuvegga - Pro intenzívní zimní aktivity 5
Zdroj obrázku: Mountainreview.it

Testovací zpráva Devold Tuvegga s kapucí

Použila jsem základní vrstvu od Devoldu na mnoha lyžařských túrách a ledových výstupech. Základní vrstva byla použita při nízkých teplotách mezi -15° a 5°. Spodní prádlo prošlo testem, ve kterém bylo používáno nepřetržitě týden bez praní na dlouhé a náročné cesty.

Test Devold Tuvegga - Pro intenzívní zimní aktivity 6
Zdroj obrázku: Mountainreview.it

Působivá tepelná izolace pro chladné túry

Musím říct, že mě opravdu překvapila termoregulace tohoto oděvu. Je pro mě těžké najít kus oblečení, který by se dal nosit jak na dlouhých túrách, tak při lezení po ledopádech. Zatímco túry jsou hodně aerobní a já se osobně hodně potím, na lezení ledopádů se střídají chvíle intenzity a totální nehybnosti, kde je potřeba zásadní teplo, abyste nezmrzli při jištění!

Co mě na tomto oděvu zaujalo nejvíce, je jeho schopnost přizpůsobit se tělesnému teplu. Během aerobní fáze mi nikdy nebylo přehnaně horko a nikdy mi nebyla zima ve chvílích naprostého klidu, i když jsem se předtím trochu zapotila. 

Takže bez převlékání jsem mohla používat oblečení Devold jak na turistiku, tak na horolezectví, aniž bych prochladla.

Žádná výměna trička díky vysoké rychlosti sušení

Triko/mikina díky zachování tělesného tepla velmi rychle schne. Takže jsem si mohla oděv ponechat i po dlouhé procházce, aniž bych zmrzla. Dříve jsem musela nosit v batohu náhradní oblečení, které jsem po cvičení nahradila to propocené. U základní vrstvy Devold Tuvegga jsem necítila potřebu se převlékat, ani když jsem se zpotila, protože rychle schne, když si dám další vrstvu, např. B. bundu nebo péřovou bundu.

Test Devold Tuvegga - Pro intenzívní zimní aktivity 7
Zdroj obrázku: Mountainreview.it
Test Devold Tuvegga - Pro intenzívní zimní aktivity 8
Zdroj obrázku: Mountainreview.it

Zázračný materiál merino vlna pro různá použití

Spodní funkční Merino vrstva Devold Tuvegga Sport Air Hoodie je vyrobena z 99 procent merino vlny a 1 procenta elastanu, což oděvu dodává pružnost. Merino vlna má četné vlastnosti, z nichž jedna je zvláště důležitá pro sportovce: nezapáchá! 

Po týdnu, na lyžařské túře a pěti ledolezeckých túrách s dlouhými a namáhavými výstupy, oděv nevoněl, nanejvýš trochu jako deodorant.

Test Devold Tuvegga - Pro intenzívní zimní aktivity 9
Zdroj obrázku: Mountainreview.it

Devold Tuveggu  je možné použít oboustranně, tj. můžete ji použít v jednom i v druhém směru. Pokud potřebujete více izolace, jednoduše oblékněte oděv s 3D strukturou směrem k tělu, která poskytuje více izolace.

Ve velmi chladných dnech, kdy jsou teploty pod nulou, jsem raději oblékal dres s 3D strukturou těsně u těla. Tato zvlněná a mírně vyvýšená 3D proužková struktura způsobuje, že teplo generované tělem v pohybu lépe cirkuluje ve vzduchových kanálcích a tím vytváří více tepla pro tělo. 

Když byla teplota nad nulou a nepotřebovala jsem extra teplo, obrátil jsem košili naruby a použil ji jako běžnou základní vrstvu.

I po několika praních na 30 – 40° se oděv nekroutí a zachovává si měkkost a pružnost. Osobně preferuji neagresivní prací prostředky, zejména na merino vlnu.

Pozornost k detailu

Oděv je jemně tkaný na zádech, v podpaží a na břiše, zatímco 3D struktura je na kapuci, hrudi a pažích pro větší teplo.

Test Devold Tuvegga - Pro intenzívní zimní aktivity 10
Vpravo: mikina Devold při standardním použití / Vlevo: košile Devold s 3D stranou dovnitř
Test Devold Tuvegga - Pro intenzívní zimní aktivity 11
Zdroj obrázku: Mountainreview.it

Jemná a elastická tkanina poskytuje měkký a svěží pocit při kontaktu s pokožkou. Oblečení je trochu jemné. Protože je tak jemně tkaná, může se stát, že se pár malých nití vytáhne.

Test Devold Tuvegga - Pro intenzívní zimní aktivity 12
Zdroj obrázku: Mountainreview.it

Výstřih je velmi vysoký a lze jej použít jako nákrčník. Kapuce je typ kukly, kterou lze stáhnout v silném větru, což umožňuje úplné zapouzdření a ochranu hlavy, ačkoli látka je poměrně tenká a prostor pro hlavu je dosti omezený. Osobně jsem ji nikdy nepoužila, preferuji čelenku.

Rukávy jsou dlouhé a mají 2 otvory na palce, takže rukáv nevyhrnuje.

Švy jsou ploché a těsné.

Test Devold Tuvegga - Pro intenzívní zimní aktivity 13

Nejlepší základní vrstva typu vše v jednom

Dres Devold Tuvegga Sport Air má úzký střih a přizpůsobí se ženské postavě, aniž by stlačoval tělo, jako to obvykle dělají jiné základní vrstvy. Velikost odpovídá tabulce velikostí na webu.

Základní vrstva je skutečně „vše v jednom“, protože eliminuje potřebu dalšího oblečení a snižuje váhu při náročných dobrodružstvích, kde je důležitá i váha dalšího trička.

Základní vrstvu Devold Tuvegga Sport Air Hoodie doporučuji pro všechny intenzivní zimní aktivity, kde je důležitá dobrá izolace a regulace tělesné teploty, a to i při nízkých teplotách.

Test Devold Tuvegga - Pro intenzívní zimní aktivity 14
Zdroj obrázku: Mountainreview.it

Na Tuveggu nedá dopustit ani naše ambasadorka Slávka Macuráková

„Tuvegga je pre mňa neodmysliteľnou súčasťou výbavy pri chladných veterných dňoch najmä na skialpoch. Používam ju už druhú sezónu a zatiaľ som nenašla nič lepšie. 
Po výšľape stačí tričko otočiť zvnútra von a hneď zahreje suchšou stranou. Najväčší plus však vidím v kapucni, ktorá sa mi veľmi osvedčila pri každej veternej túre. Nemusím naťahovať bufky jednu na krk a jednu na hlavu, stačí nasadiť kapucňu a v teple je nielen hlava, ale aj krk a hrdlo sú chránené pred chladom a vetrom. Kapucňa dokole sedí aj na hlave aj na krku, nikde cez ňu neprefukuje, ochráni aj bradu a ústa, perfektne sedí pod horolezeckou prilbou. Za mňa najlepšie tričko, aké som kedy od Devoldu pri športe použila. „
Test Devold Tuvegga - Pro intenzívní zimní aktivity 15
Ambasadorka Devoldu Slávka Macuráková