Travelbeat s Devoldem opět vyrazili na cestu 2

Travelbeat s Devoldem opět vyrazili na cestu

Dvojice cestovatelů ze severu Čech, která si říká Travelbeat. Jindra a Daniel se poznali na cestách a jsou spolu na cestách. Loni se s oblečením Devold vydali na dlouhou letní cestu severem Evropy, na podzim i na kratší výlet na Balkán. I letos jsme rádi podpořili jejich záměr procestovat další kouty Evropy. Jejich toulavé boty, cestovatelská povaha a vlněné oblečení Devold nás zavedou do mnoha zemí západní a jižní Evropy.

 

První zastávky

7. 6. 2019 jsme konečně vyrazili na naši další cestu. Termín odjezdu se nám bohužel posunul až na začátek června, ale nečekané komplikace nás zdrželi. Člověk míní, život mění. Na štěstí to tentokrát nebyl žádný velký problém, čas nás netlačil jako loni, když jsme měli na daný den víza do Ruska. První noc jsme strávili ještě v Čechách u nádrže Jesenice.

Do Německa jen na skok

Druhý den jsme se ocitli u našich německých sousedů, v Sasku. Nevynechali jsme zastávku u pramene řeky Ohře, a jelikož nás cestou zaujal kopec s jakousi stavbou na vrcholu, neváhali jsme a vyšlápli na něj. Šlo o Schneeberg (1051 m n. n.), nejvyšší kopec přírodního parku „Naturpark Fichtelgebirge“, na kterém dominuje bývalá telekomunikační věž Bundeswehru a vedle se krčí i malá rozhledna. Přes Německo jsme pokračovali i další den. Přenocovali u pěkného jezera Bostalsee, nabízejícího sportovní vyžití na vodě i na souši a následující ráno jsme jeli omrknout údolí řeky Mosely u městečka Mehring. Vinice se tu táhnou po obou březích, i ve srázech, kde až hlava nebere, že i tam někdo sklízí vinné hrozny.

Malá země s mnoha zážitky

Po projetí tří spolkových republik Německa (Bavorsko, Bádensko-Würtenbersko, Sársko) jsme překročili hranice do Lucemburského velkovévodství a mířili hned do hlavního města Lucemburk. Při příjezdu jsme měli možnost vidět moderní nově vybudovanou čtvrť, ale pěšky jsme si prošli historické jádro. Trasa Chemin de La Corniche, která leží na kopci Bock nad řekou Alzette, nabízí úchvatné výhledy na historickou část Grund patřící na seznam UNESCO. Ne nadarmo se tato procházka nazývá „nejkrásnější balkón Evropy“. Na okraji města se nachází Americký vojenský hřbitov 3. armády, i s hrobem generála G. S. Pattona ml. Překrásné bílé kříže na upraveném trávníku. Byli jsme svědkem i oficiálního stažení americké vlajky po výstřelech a vojenské hudbě.

Po městě musela přijít příroda, navštívili jsme region Mullerthal, který je označován jako „Lucemburské malé Švýcarsko“, pro nás to bylo takové malé Českosaské Švýcarsko. Prošli jsme si bohužel jen menší okruh, protože déšť ženoucí fronta byla neúprosná. I tak jsme si užili výlet kolem řeky, lesem, přes skalní hrádek, kde jsme objevili kešku a zpět, než začal urputný déšť trvající až do rána dalšího dne, kdy vysvitlo sluníčko. Podívali jsme se do městečka Esch-sur-Sure, v jehož centru ční volně přístupná zřícenina hradu a vyšlápli jsme na vyhlídku nad městem. Od Lucemburska jsme nic neočekávali, ale jak jsme pak byli nadšení – vlnitou krajinou, krásnými a upravenými vesnicemi i městy, zelení, kam oko dohlédne a čistotou.

Belgické chuťovky

Lucembursko jsme nechali za sebou a vstoupili na malou ochutnávku do Belgie, a to doslova a do písmene! Omrkli jsme nejen kousek země, ale nenechali si ujít ani asi nejznámější produkty vedle pralinek, a sice pivo a hranolky. Prošli jsme se šarmantním městečkem Durbuy, v místním krámku s lokálními produkty nakoupili pár těch vyrobených z chmele. Překrásný Namur jsme obdivovali z kopce od citadely a v městě Dinant jsme v místní „Fritérii“ ochutnali pořádnou porci pravých belgických hranolek. Nezdravá mňamka nám zaplnila žaludky a dodala nám energii na přesun ke spacímu místu pod Chateau de Walzin tyčícím se na skále. Osmý den cesty jsme se rozloučili s chutnou Belgií a přivítali první z hlavních zemí letošní cesty, Francií!

K naší radosti se s námi na letošní putování vydaly i nové vlněné kousky od DEVOLDu, kromě hikingových triček, lehkých čepic i super mikiny, které jsme použili mnohem dříve, než jsme čekali! A i za chladnějšího počasí jsme byli jako v baVLNĚnce! 😉 

Těšíme se příště, už z Francie!

Travelbeat