V srdci divoké přírody a v říši vlněného království 2

V srdci divoké přírody a v říši vlněného království

V srdci divoké přírody a v říši vlněného království 3

 Devold je pevně spjat s Norskem, zemí fjordů, trollů, hor a ohromující přírody, která je ideálním místem pro dobrodružství a objevování.

     A proto jsem se vydala, společně s Devold partou, do této země, do království, které kromě nádherných scenérií a kultury má také bohatou textilní tradici.

     Již téměř 20 let spolupracujeme s nejznámější norskou značkou, Devold, výrobcem nejkvalitnějšího vlněného oblečení.

Srdce Devoldu – Kde se rodí vlněné prádlo

     Měli jsme tu čest navštívit srdce Devoldu, továrnu, kde se rodí vlněné prádlo a rádi bychom se vámi podělili o neskutečné dojmy a informace.

 

„Musím přiznat, že jsem ve fabrice byla již několikrát a pokaždé mě mile překvapí. Tentokrát jsem si připadala jako Alenka v říši divů."

Žaneta Fidrantová

     Majitel Devoldu, pan Flakk, je vlastníkem několika dalších firem. V jedné z firem se zabývá stavebnictvím a díky tomu je továrna Devoldu úžasně zrekonstruovaná. Podle obdivuhodné rekonstrukce se domnívám, že je pro pana Flakka stavebnictví srdeční záležitostí, stejně tak jako vlněný textil. 

Genius Loci

Ze staré továrny na textil vzniklo nádherné muzeum Devoldu

     Při vstupu na vás silně působí tzv. „genius loci“, dávná historie spjatá se zakladatelem, Olem Andreasem Devoldem, dýchá z každého koutu muzea. Uvidíte zde staré stroje na zpracování vlny, první pletené svetry pro rybáře, trika, která nosil na svých výpravách Nansen a spoustu dalších cenných starožitností. Muzeum je i naučné. Dozvíte se například o vzniku, průběhu a řešení problémů (např. požár) od historie až po současnost, a to v norském stylu! 

     Dnešní majitel Devoldu vytvořil v půdních prostorách staré budovy nádherné pracovní prostředí, které sladil s moderním designem. 

     Prostě nádhera, jaká nelze slovy popsat. Přikládám foto, abych se s vámi o tu nádheru alespoň trochu podělila.

„Miluji severský styl – minimalismus, dřevo a přírodní materiály. Chci se tam vrátit!!!“

Kolekce svetrů z Merina a kašmíru

   V srdci Devoldu jsme si dále prohlédli kolekci na příští rok a musím říct, že se máte na co těšit.

     Velkým zážitkem bylo představení luxusní kolekce svetrů z merino vlny a kašmíru.

     Tak jemný a příjemný svetr jsem ještě neměla v ruce. Pocit jakoby jste se oblékali do obláčku. Pocit, jaký se nedá vyslovit, ale musí se zažít.  Vzpomněla jsem si na pohádku z dětství, kde medvídci běhali a skákali po nebi v obláčcích.  No nádhera.

V srdci divoké přírody a v říši vlněného království 4

Víc vám už neřeknu, ani nenapíšu. 🙂 Vlněná kolekce bude jako vždy v norském designu.

 

 

Z krásného norského Älesundu

Žaneta