Vikingové to mají už dávno vymyšlené. Říká Pišta Bačkor, horský nosič a ambasador značky Devold! 2

Vikingové to mají už dávno vymyšlené. Říká Pišta Bačkor, horský nosič a ambasador značky Devold!

Vikingové to mají už dávno vymyšlené. Říká Pišta Bačkor, horský nosič a ambasador značky Devold! 3

Horští nosiči mají náročné, ale krásné povolání. Za den musí nachodit hned několik kilometrů a unést několik kg na svých zádech. Správné vybavení a oblečení je pro ně tedy stěžejní! Oblékáme horské chaty i horské nosiče na Slovensku do funkčního norské značky Devold of Norway!

Nejlepší odměnou je potom recenze od spokojeného nosiče, kterému naše oblečení zpříjemní vynášku! Vyzpovídali jsme jednoho z nejznámějších nosičů Pištu Bačkora.

Devold: Mohl by ses prosím krátce představit?

Pišta: Jmenuji se Števo Bačkor, ale všichni mě volají Pišta. Jsem z Tater a založil jsem tady komunitní centrum, muzeum a kavárnu v jednom – Sherpa café. Tady se rádi scházíme a zveme sem i návštěvníky.

Devold: Kolik takový nosič unese a kolikrát musí jít vynášku nahoru?

Devold: To je velmi individuální. Na Slovensku už je jen 6 chat na které nosíme. Nevede tam žádná lanovka, trasa pro auto ani nic podobného, takže tam je horský nosič opravdu potřeba. Je to krásné řemeslo, na které jsme patřičně hrdí. V Evropě se v této tradiční formě zachovalo pouze na Slovensku. Doufáme, že to bude pokračovat i nadále. Každá chata má svůj režim a způsob zásobování. Vše je na domluvě s chatařem a na fyzických dovednostech.

Devold: Jak jsi spokojený s oblečením Devold?

 Pišta: Všichni jsme začínali v bavlněných košilích nebo v oblečení po rodičích. Je dobré si projít i touto etapou, protože teď si opravdu vážíme kvalitního vlněného oblečení, které opravdu vydrží i extrémní nosičské podmínky. Já stále říkám, že Vikingové to mají už dávno vymyšlené. Devold je pro mě synonymem kvality a naprostého pohodlí, když jdu na vynášku. Nic jiného bych si na sebe už nevzal.

Devold: Jaký je tvůj nejoblíbenější produkt nebo oblečení?

Devold: Opravdu jsem si oblíbil termoprádlo Devold Breeze. Je lehounké a příjemné na tělě.Potom mám také rád všechny Merino trička od Devoldu. Nosím je už několik let a opravdu vydrží všechno. Nejlepší vlastností vlny je, že příjemně hřeje a odvádí pot od těla a vydrží i několik dní bez praní a zápachu. Na vlnu zkrátka nedám dopustit!

NM: Kolik kg jsi nejvíce unesl na zádech?

Pišta: Pokud se jedná o váhu tak to bylo 121 kg na Téryho chatu. Můj kamarád dal za den 300 kg a další z nich pod 100 kg nedá žádnou vynášku.