Vrstvení a materiály 2

Vrstvení a materiály

„Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení.“

Během jakékoli tělesné aktivity tělo vyrábí energii v podobě tepla. Zároveň produkuje pot, jako systém chlazení. Teplo i pot se produkuje různě intenzivně. Zejména při outdoorových aktivitách, kde se střídavě potíte a zároveň čelíte živlům. Co tedy udělat, abychom se cítili co nejpohodlněji? Naučme se vrstvit oblečení!

Co je vrstvení oblečení?

Je to vhodná kombinace oblečení ze správných materiálů v závislosti na aktivitě. Nejlépe si jí představíme jako tzv. „cibulový princip“, ve kterém má každá z vrstev svoji specifickou a nezaměnitelnou funkci.

Vrstvení a materiály 3

První vrstva – přímo na těleVrstvení a materiály 4

Sací, transportní, vrstva funkčního prádla má za úkol odvést vlhkost od pokožky a omezit ochlazování či přehřátí v důsledky fyzické aktivity. To vše s cílem udržení optimálního tepelného komfortu. Existuje mnoho textilií na výběr.

  • Bavlna se pro svou vysokou absorpci vlhkosti a zadržování vlhkosti v sobě pro potřeby funkčního (technického) odívání nehodí. A tak se používá pro nenáročné aktivity a lifestylové, konfekční oblečení.
  • Syntetické materiály vynikají minimální zadržení vlhkosti, velmi rychlým odvodem. Jsou lehké a příjemné na tělo. Jsou tedy vhodné zejména na vysoce aerobní sportovní aktivity, avšak s poklesem aktivity začne oblečení po nějaké době studit. Navíc jsou tyto materiály hořlavé, protože jsou vyrobené z ropy nebo z recyklovaných plastů.
  • Vlna Merino nabízí nízké zadržení vlhkosti a její velmi dobrý odvod. Je lehká a velmi příjemná na tělo. Má výborné termoizolační vlastnosti, protože hřeje v chladu a chladí v horku. Přirozeně antibakteriální, proto odolává zápachu. Jedná se ekologický materiál vyrobený v horách – přírodní, obnovitelný, recyklovatelný, odbouratelný. Výborně se hodí pro všechny outdoorové aktivity s proměnlivou intenzitou, jakými jsou turistika, horolezectví, lyžování a mnoho dalších. Prosazuje se i ve výrobě oblečení pro každodenní nošení.

Vrstvení a materiály 5Druhá vrstva

Říká se jí různě – zateplovací, izolační. Jejím úkolem je udržení tělesné teploty, ochrana proti chladu a transport vlhkosti do dalších vrstev a okolí. Nabídka materiálů je pestrá.

  • Bavlna je dobrý izolant. S rostoucí absorpcí vlhkosti však rychle ztrácí izolační vlastnosti. Pro potřeby funkčního (technického) odívání je tedy naprosto vhodná. V oblečení do města však své uplatnění najde.
  • Fleece je polyesterový úplet s dostatečnou prodyšností. Vysoký vlas zadržuje vzduch a při výborném poměru objem/hmotnost poskytuje dobré izolační schopnosti. Vyrábí se z ropy, avšak v posledních letech roste produkce recyklací plastů. K outdoorovému a lifestylovému oblečení neodmyslitelně patří.
  • Vlna je ekologická – přírodní, obnovitelná, recyklovatelná, odbouratelná. Izoluje i vlhká a svůj izolační výkon si udržuje i s klesající teplotou. Nabízí bezkonkurenčně nejlepší odolnost vůči pachům, perfektní prodyšnost. V outdoorové oblasti se používá výhradně ovčí vlna. Ze srsti běžných plemen ovcí se získává hrubší rouno i výsledná pletenina, zatímco rouno z ovcí Merino je výrazně jemnější a pletenina též. V lifestylovém oblečení se používá vedle ovčí vlny i vlna kozí – kašmíř a mohér.

 

Třetí vrstva

Poskytuje ochranu před povětrnostními vlivy. Musí být větruvzdorná, prodyšná a nepromokavá. Tyto náročné vlastnosti rozdílně plní zástupci oblečení dvou skupin. Obě skupiny soupeří o přízeň turistů, sportovců a všech dalších příznivců pobytu v přírodě.

  • Softshellové oblečení nabízí větruvzdornost a prodyšnost a mírnou tepelnou izolaci. Poskytují tak spolehlivou ochranu až na 80 % povětrnostních podmínek, které vás mohou potkat. Tkaný softshell je prodyšnější, zatímco membránový přináší vyšší odolnost vůči vodě.
  • Hardshell přináší komplexní ochranu před povětrnostními vlivy – větruvzdornost, nepromokavost, prodyšnost. Používá se několik způsobů ochrany vlivům počasí. Nejúčinnější je membránová technologie, kdy je spojen svrchní materiál s neporézní membránou (Dermizax, BlocVent), která je navíc chráněna podšívkou. Tím je dosaženo vysoké mechanické odolnosti, stálé nepromokavosti, větruvzdornosti a výborné prodyšnosti. Porézní membrány (Gore-Tex, Sympatex, eVent a další) též spolehlivě nepropustí vodu pod oblečení, avšak jejich prodyšnost je nižší. Zátěrová technologie poskytuje nízké parametry vlastností (včetně menší mechanické odolnosti), oslovuje nižší pořizovací cenou.

Vrstvení a materiály 6

Drtiče mrazu

Tato skupina oblečení nastupuje, když se nehýbeme a potřebujeme udržet teplo. Oblečení proto musí být větruvzdorné a prodyšné. Pro maximální objem vzduchu vázaného na izolační vrstvu se používají lehké svrchní tkaniny. Izolačním vrstvou jsou buď přírodní materiály peří a vlna či syntetické izolační vrstvy.

  • Peří má nejlepší poměr hmotnosti, sbalitelnosti a tepelné izolace. Jako přírodní materiál je navíc ekologický. Ve sportovním oblečení se používá husí a kachní peří, jehož kvalita by měla být certifikována (IDFB či RDS). Expediční bunda i lehká zateplovací bunda se bez kvalitního peří neobejde.
  • Vlna je s velmi dobrým poměrem hmotnosti a tepelné izolace druhým používaným přírodním izolantem. Je ekologická, obnovitelná, recyklovatelná, odbouratelná. Obrovskou výhodou je její schopnost izolace i při navlhnutí. Vedle silnějších úpletů jemné vlny Merino či klasické vlny se prosazuje i kombinace vlny se syntetikou.
  • Syntetické izolační materiály poskytují velmi dobrý poměr hmotnosti, sbalitelnosti a tepelné izolace. Vyrábějí se však z ropy, v posledních letech naštěstí i zde roste produkce recyklací. Izolují i při navlhnutí. Některé z nich (PrimaLoft, Coreloft či Thinsulate) se díky své nízké hmotnosti přiblížily peří.

Doplňky

Tyto nezbytné maličkosti nám pomáhají omezit ztráty tepla na periferii – na hlavě a rukách. Výběr je závislý na aktivitě. Při náročných aerobních aktivitách, jakými jsou běžky, skitouring či běh, plně postačí tenčí čepice, nákrčník a rukavice. Pro méně náročné činnosti (lyžování, turistika, rybaření) jsou vhodnější silnější „tlustší“ doplňky.

Doporučení

Větší množství slabších vrstev zajišťuje lepší komfort než jedna silná. Dostatečné množství vhodného oblečení pak umožňuje vhodně se oblékat v závislosti na aktivitě a včas reagovat na změnu podmínek. Oblékejte ochrannou vrstvu co nejpozději. Přehřátí předejdete nejlépe větráním skrze zipech regulovatelné otvory v podpaží či na stehnech a síťovanými kapsami. Nebezpečným ztrátám tepla naopak účinně zabráníte usušením navlhlého oblečení.