Výročí narozenin Bohumila Hanče přináší první ochutnávku filmu Poslední závod 2

Výročí narozenin Bohumila Hanče přináší první ochutnávku filmu Poslední závod

Přesně před 135 lety, 19. listopadu 1886, se narodil Bohumil Hanč. Tragicky zahynul o 27 let později spolu s Václavem Vrbatou během lyžařského závodu na hřebenech Krkonoš a z jejich příběhu se stala legenda. Právě v den výročí Hančova narození tvůrci zveřejňují první teaser se záběry z nového snímku Poslední závod, který vypráví o tomto dramatu. Film režiséra a scenáristy Tomáše Hodana ukáže, co se tehdy opravdu stalo, bez dobových nánosů a polopravd. Do příběhu se tak vrací i důležitá postava pražského Němce Emericha Ratha, který se s nasazením života snažil Hanče zachránit.   Do kin Poslední závod vstoupí 17. února 2022.

Značka Devold  je generálním partnerem filmu Poslední závod. Do vlněného oblečení norské značky Devold byl oblečený celý filmový štáb a herci. V extrémních podmínkách se hercům oblečení osvědčilo a pomohlo k jejich,“přežití“.

Ve fimu uvidíte například skvělý norský vlněný svetr DEVOLD Svalbard nebo tradiční vlněný svetr DEVOLD Nansen, který od začátku své výroby nezměnil image a blékali ho na své expedice i nejznámější norští polárníci Nansen a Amundsen.

„V roce 2013 jsem si na krkonošských hřebenech poprvé podrobně přečetl příběh Hanče, Vrbaty a Ratha. Hned jsem věděl, že chci udělat film, ale netušil jsem, že s těmito pány strávím devět let života. Několikrát jsme se ocitli v situaci, kdy to vypadalo, že film Poslední závod nikdy nevznikne. Právě vytrvalost, zarputilost a odhodlání všech zúčastněných, zejména Bohumila Hanče, mi byly inspirací, abych to nevzdal, nezabalil to.“ ​

Tomáš Hodan režisér

„Film Poslední závod je pro mě srdcová záležitost. Příběh Bohumila Hanče mě zajímal už od dětství, kdy jsem o něm slyšel poprvé na škole v přírodě. Nyní jsem tak mohl podrobně zažít okamžiky z jeho života. A to přímo na konkrétních místech, kde se jeho osud skutečně odehrál.  A těch několik týdnů natáčení v mrazu, mlze a závějích na krkonošských hřebenech byla už jen třešinka na dortu."

Kryštof Hádek