Za stříbrným tučňákem a Obratníkem Raka s Jardou Šímou 2

Za stříbrným tučňákem a Obratníkem Raka s Jardou Šímou

Když se ve světě motorkářů vysloví jméno Jarda Šíma, každému motorkáři tak trochu zatrne v zádech. Jarda Šíma je totiž jediný motorkář z Čech, který testuje motorky na extrémně dlouhých cestách. Tak pro představu: jeho roční průměr ujetých kilometrů činí 50 000 km! No a každý motorkář ví, jak náročná a  „pohodlná“ je dlouhá jízda v jedné stopě. Zkrátka je to DOBRODRUH! A pro každého dobrodruha je tu vlněné oblečení DEVOLD. Devold totiž dobrodruhům pomáhá k naplnění jejich cestovatelských snů po celém světě. 

Lepší oblečení na cestování, než od Devoldu jsem ještě nenašel.

Jaroslav Šíma - motocyklový novinář, dobrodruh a cestovatel

CO MAJÍ SPOLEČNÉHO DEVOLD, ROYAL ENTFIELD, VELOREX A TUČNÁK?

V motorkářském světě je nejkvalitnější spodní vrstva o to důležitější, čím těžší, robustnější a nepropustnější je ochranný oděv na motorku. Jarda to velmi dobře ví a spodní oblečení od Devoldu výrazně doporučuje. Tím spíš, když se v lednu vydává za tučňákem. Kola Royal Entfield Interceptoru a Velorex sajdkáry tentokrát nesměřují na sever, ale na jih. Ve španělském Vallalolidu, severně od Madridu, se každým rokem koná sraz španělského klubu Pingüinos a vyhlašuje se soutěž o nejvzdálenějšího účastníka. Výherce dostane sochu tučňáka na motorce – symbol klubu. A letos se můžeme společně s Jardou radovat! V sobotu vyhrál druhé místo a tak získal sochu stříbrného tučnáka! Naposledy vyhrál před 21 lety, tehdy třetí místo. Pokud to tak půjde dál, dočkáme se i zlata! Držme Jardovi  palce!

Z ŠATNÍKU VÁŠNIVÉHO MOTORKÁŘE

Jarda se ale na cestě příliš neohřál. Vyrazil 9. ledna a potýkal se s teplotami lehce nad bodem mrazu, větrem, deštěm a sněhem. To jsou velmi kruté podmínky pro motorkáře, který „jen sedí“, příliš se nehýbe a je „přimrzlý“ k sedlu svého motocyklu. Příjemným společníkem v tomto nečase mu byla kolekce Devold EXPEDITION. Jedná se o nejteplejší základní spodní vrstvu. Díky Merino spodním kalhotům, tričku a nákrčníku s kapucí z kolekce Devold Tuvegga, svou cestu za stříbrem lépe prožil. Merino spodní oblečení má totiž výborné vlastnosti. Kromě toho, že významně na těle hřeje, tak také nezasmrádne jako jiné materiály a je antibakteriální. Jedná se tak o velmi dobrého společníka na cesty. Když zrovna motorkář neveze sajdkáru, musí šetřit s místem, protože do jeho bočních kufříků se vejde jen velmi málo věcí. I tady vlněné spodní prádlo obstojí. Je dokonale skladné a nemuchlavé. Motorkáři, znáte snad něco lepšího?

Je snad jasné, že jedna kolekce oblečení nestačí. Jarda pojede jižněji a jižněji a bude mu stále větší teplo. Do teplejších podmínek se Jarda vybavil řadou Devold LauparenDevold Running. Kolekce jsou dokonalé v tom, že jsou lehčí, než teplý Expedition a mají po stranách a v podpaždí panely ze síťoviny, které umožní dokonalou respiraci v teplejších dnech. Vše doplnil jedním lifestylovým tričkem,  Devold Ulstein. Pod koženou, těžkou ochranou kombinézou se stejně člověk trochu zapotí, nicméně díky vlně vám bude na těle stále příjemně. Když zastavíte a sundáte uniformu, neofoukne vás vítr, protože vlna hřeje i když je vlhká.

AŽ ZA OBRATNÍK RAKA

Jsme v suchu a pohodlí, takže se s Jardou můžeme vypravit na další cestu. Jen do Španělska urazil neuvěřitelných 2 680 km za 6 dní! A přibude dalších 10 000km. Právě se nachází na cestě na Gibraltar, pak pojede dále do Maroka a ještě níž Afrikou až za Obratník Raka na samou hranici Mauritánie. Ten chlap je nezmar! Jarda má za sebou neuvěřitelnou sbírku zážitků a kilometrů,  za 38 let má najeto 1 721 980 km. Rád cestuje Afrikou, nejvíce se mu líbilo na Islandu. Ale krásně je všude. Rád by jel na Bajkal a snad přijde už brzy den, kdy to bude možné a spjaté s radostí z cestování.  Je to natolik pozitivní a fajnový chlap, že má na svých cestách velkou dávku štěstí, všude na světě má přátele a kdybyste se ho ptali na negativní zážitek, nevzpomene si. Možná na jediný. Spojený s alkoholem.

Tu jednou jsem jel, zase ve Španělsku a chtěl jsem přespat na jedné takové pěkné zahradě. Otevřela mi sličná Španělka a tak jsem se mile zeptal na nocleh. Nevadilo jí, že si ustelu na dvorku. Komu to ale vadilo, byl její manžel. Byl jsem na zahradě, on se vracel hodně opilý z hospody. A rázem vytáhl na pušku a namířil na mne. Něco španělsky, agresivně řval. Byla to zlá chvíle. Ale dopadlo to dobře. A proto neexistují ošklivé země nebo oškliví lidé. Alkohol dělá ošklivé věci.

Jaroslav Šíma - motocyklový novinář, dobrodruh a cestovatel
Za stříbrným tučňákem a Obratníkem Raka s Jardou Šímou 3

JUBILEA, VÝZNAMNOSTI A ŽIVOTNÍ CÍLE JARDY ŠÍMY

Životní cíl: Najet 2 miliony kilometrů!

Narozeninový cíl: Vloni mi bylo 66 a chtěl jsem dát 66 tisíc kilometrů. Nevyšlo to. Ujel jsem jen 64 499.

Narozeninový cíl 2: Letos rozhodně najedu 67 tisíc kilometrů a oslavím tak 67 let.

Počet testovaných motorek: 700 motocyklů

První motorka: Java 350

Právě probíhající projekt: Royal Entfield + Velorex 

Největší projekt minulého roku: S Meteorem do Meteory a testování motocyklu CFMOTO 800MT 

S motorkou Meteor 350 od firmy Royal Entfield ujel Jarda téměř 6 000 km dlouhý trip do řecké Meteory. Navštívil 12 států a dokázal tím, že i na stroji  o výkonu pouhých 20,2 koní se dá podniknout velké dobrodružství. S motorkou 800 MT Touring od firmy CFMOTO ujel 80 000 km za 18 měsíců. Dokázal tak, že jde o opravdu kvalitní stroj. 

Další velký projekt pro tento rok: Místo je zatím tajné. Ale bude to testovací jízda zcela nové motorky od firmy CFMOTO. Po motorce 800MT Touring to bude další stroj, který chlapi sestaví “na koleni” a já nasednu 17.3.2023 jako první člověk na stroj, který nebude ještě v prodeji.

Oblíbené oblečení: Devold 🙂