Glencoe

Paul Simons (a manažer Tom Simson) v Glencoe
Taylors Flat, Nový Jižní Wales, Austrálie
10 000 ovcí na 8 000 akrech

V nízko položených velmi úrodných údolích, pouhých 200 kilometrů severozápadně od australského hlavního města Canberra, je toho málo, co by připomínalo městský život. Najdete zde ticho a klid. A není tu vůbec signál. Rozlehlá farma se stády zdravých a spokojených Merino ovcí je obklopena původním hustým lesem. Každou chvíli v krajině potkáte klokany několika druhů, stejně jako hejna pestrobarevných papoušků i ještěrky všech velikostí.
 

Roku 2015 se novým majitelem stal uznávaný australský podnikatel Paul Simons. Ten dělá vše, co je v jeho silách, aby zachoval vzhled a atmosféru tohoto panenského kusu země a poskytl nejlepší domov svým 10 000 ovcí. To jsou důvody, proč původní majitel na penzi, dnes již 90letý Simons, společně se svým manažerem Tomem Simsonem a Tomovou manželkou Hayley patří k nejdéle hospodařícím chovatelům ovcí na světě.

„Nemůžeme být příliš chamtiví a tlačit na farmu, pokud jí chceme udržet i pro další generace,“ říká Simons. Proto v Glencoe zahájili vedle dalších kroků velkou výsadbu stromů. Zasadili 20 000 nových stromů s cílem zastavit erozi, udržet vodu v krajině, poskytnout ovcím přístřeší během větrného počasí a ovcím s jehňaty klidné prostředí. V Glencoe nedávno investovali do nového nejmodernějšího přístřešku pro stříhání ovcí, stejně jako do nové velké zastřešené plochy. Sluncem napájený přístřešek s chytrými technologiemi plotů a bran zlepší podmínky pro ovce, když zamezí možnému zranění a stresu při náročném listopadovém začátku stříhací sezóny. Tento nový provoz zamezí přístupu prachu k vlně, zpříjemní též podmínky pracovníkům farmy. Tak získává Devold prvotřídní zářivě bílou vlnu.

Množství půdních testů, které v Glencoe nově provedli, ukázalo, že některé pastviny potřebují dodat živiny. Farma v Glencoe každoročně usiluje o důkladné hnojení vždy jedné poloviny plochy pastvin. Ovce tak přecházejí sem a tam mezi oběma polovinami farmy. Desetiletý plán má pouze přidat minimální množství hnojiva k udržení rozkvetlých luk. „Pak nejenže budeme moci chovat více ovcí a získávat více vlny, ale také se snadněji udržíme půdy a pastviny zodpovědnějším a udržitelnějším způsobem – což zaručí hospodaření po mnoho dalších let“, říká Paul Simons.