Expedice

POLÁRNÍCI

Zlatá éra Nansena a Amundsena

O vynikajících vlastnostech produkce společnosti Devold, která k výrobě termo prádla a termo oblečení používá výhradně merino wool, svědčí více než stopadesátiletá tradice. Merino prádlo si oblíbili nejen Norové a nejlepší prověrkou prošly výrobky merino devold během řady expedic a výprav do nehostinných končin věčného ledu. Některé expedice se zapsaly do dějin svými průkopnickými činy, ovšem málokdy se mluví o jejich výbavě, která jim k úspěchu dopomohla. Patří k tomu nejen technické pomůcky, ale možná ještě více kvalitní a spolehlivé termo oblečení, jehož základem byla vlna merino.

Expedice na lyžích napříč Grónskem

Nor Fritjot Nansen v roce 1888 při své cestě na lyžích napříč nehostinným krajem ostrova Grónsko používal vlněné spodní prádlo, svetry zvané Islanďáky a bundy z hrubé vlny „Fram“ Na expedici „Fram“ v 90. letech 18. století strávili Nansen a jeho muži tři dramatické roky driftováním na ledové kře v Severním ledovém oceánu. Za přežití vděčili vlněnému oblečení.

Jižní pól

Nejslavnější norský polárník Roald Amundsen se proslavil zejména prvenstvím při dobývání jižního pólu. Kruté podmínky v roce 1911 zvládla jeho výprava rychleji než jejich soupeř Brit Scot také díky kvalitnímu vlněnému prádlu. Amundsen zdolal v roce 1925 i Severní pól spolu s Lincolnem Ellsworthem, kdy pól přeletěli ve vzducholodi „Norge I“, a sice na trase Špicberky – Aljaška.

”Rád bych Vám vyjádřil své vřelé díky za perfektní servis a podporu, kterou jste mně poskytli během mé expedice. Vaše produkty hodnotím jako ty nejkvalitnější, co jsem kdy měl.“

– Lincoln Ellsworth (letter to O.A. Devold Sonner A/S)

MODERNÍ EXPEDICE

Nor Fridtjot Nansen v roce 1888 při své cestě na lyžích napříč nehostinným krajem ostrova Grónsko používal vlněné spodní prádlo, svetry zvané Islanďáky a bundy z hrubé vlny
„Fram“
Na expedici „Fram“ v 90. letech 18. století strávili Nansen a jeho muži tři dramatické roky driftováním na ledové kře v Severním ledovém oceánu. Za přežití vděčili vlněnému oblečení.

Himaláje

První z celé řady dalších himalájských expedic, které použily vlněné oblečení Devold, byl profesor Arne Noess se svou výpravou v r. 1964.

Sólo výpravy na oba póly

V roce 1994 podnikla úspěšně sólo cestu na Jižní pól Liv Arnesen jako první žena. Použila přitom termoprádlo dámské Devold. V roce 1994 Aleksander Gamme došel sám na lyžích jako první na Jižní pól a zpět, přičemž za 87 dní ušel přes 2 270 km. Po celou tuto dobu měl na sobě termo triko Devold Expedition.