Íránem cestou necestou 2

Íránem cestou necestou

Damávand úspěšně zdolán

Jan Dohnal, náš ambasador, to dokázal a 23. 5. 2018 stanul na 5 610 m vysokém Damávandu. Výstup na izolovaný zasněžený vrchol byl náročný. Počasí však ukázalo svou přívětivější tvář. Dostat se na vrchol je první polovina úspěchu. Druhou dodává sestup, čili návrat zpět. I tuto část Honza s přáteli zvládl a mohl tak pokračovat v cestě Íránem.

Íránem cestou necestou 3Íránem cestou necestou 4

 

Můžete se připravovat na různé situace. Na některé momenty se ale připravit nedá. Oprava porouchaného vozidla je vždy komplikací – ať cestujete obydlenou krajinou či odlehlou horskou oblastí. Naštěstí byli místní nejen skvělými průvodci a společníky, ale i patřičně zručnými opraváři a teréňák přemluvili k další cestě.

 

Na půl cesty do Isfahánu

Cestujete-li vnitrozemím mezi metropolí Teheránem a prý nejkrásnějším městem Isfahánem, projíždíte kolem Maranjabské pouště. Honza je profesí zoolog a svou pozornost věnuje plazům všeho druhu. Jako ochránce přírody a popularizátor se v ní samozřejmě musel zastavit. Až tedy navštívíte některou z pouští, podívejte se kolem sebe. Podaří se vám potkat třeba varana?

Íránem cestou necestou 5Íránem cestou necestou 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na chvilku do civilizace

Příroda je krásné prostředí, íránskou nevyjímaje. Hedvábná stezka procházející dávnou Persií, dnešním Íránem, byla a stále je plná karavansarajů (hostinců) a bazarů (trhů). Kde jinde si tedy odpočinout, načerpat energii, podělit se s přáteli i neznámými u stolku o zážitky a získat cenné rady.

Posedět, klábosit, oddechnout a pokračovat dál.

Íránem cestou necestou 7Íránem cestou necestou 8

 

Na pomezí

Pohoří Kopet Dagh na hranicích Íránu a Turkmenistánu na více než 600 km nabízí vedle pískovcových a vápencových terénů, turkmenského lyžařského střediska především atraktivní přírodu včetně občasné zemětřesné činnosti. Ovocné stromy přecházejí do vyprahlých vrcholových partií. I zde Honza putoval za svými oblíbenými plazy.

Pestrá země

Írán je pohostinná, tajemná, atraktivní, dobrodružná země. Přesně taková, jakou si jí chcete zažít. Jaký způsob cesty zvolíte, necháme na vás. Rádi vám poradíme s výbavou. Honza si zabalil a při pestré cestě Íránem úspěšně prověřil mnoho výrobků Alfa, Bergans, Devold a Klättermusen.

Jan Dohnal

Jak se Honza na horu chystal, se můžete dočíst ve starším článku.