Norskou pevninou s Devoldem 2

Norskou pevninou s Devoldem

Úchvatné Vesterály a Lofoty jsme opustili trajektem z Lødingenu do Bognes a ocitli jsme se na norské pevnině. Následovali jsme hlavní silnici E6 směrem na jih, kde se po asi 80 km před námi zjevil překrásný Kråkmotinden, zaslouženě označovaný jako norský Half Dome.

Od kopců k fjordům a jezerům

Kråkmotinden i celá oblast nám připomněly jeden z nezapomenutelných národních parků USA, a to NP Yosemite, proslulý nejen již zmiňovaným vrcholem Half Dome. Potkali jsme konečně zase losy. Matka s mládětem nám přeběhly přes cestu. Objevili jsme poklidné místo u jezera Kobbvatnet, které jsme využili k nabrání sil a přerovnání zásob.

Norskou pevninou s Devoldem 3Norskou pevninou s Devoldem 4

 

Silnice E6 nás vedla i další den. U Straumenu jsme si vyšlápli na Straumklumpen, ale bohužel vrchol nám zůstal ukryt v mracích, ale i z míst pod ním byl překrásný výhled. Zamířili jsme do Saltstraumenu, proslulého ojedinělým přírodním úkazem tzv. Saltstraumenským malströmem. Úkaz se odehrává v Saltstraumenské úžině čtyřikrát denně a je zapříčiněn slapovým proudem, který může za to, že se jeden fjord přelévá do druhého. Celá podívaná vypadá jako překrásné obří vodní víry a dá se skvěle sledovat z mostu vedoucím nad spojením fjordů. Vrátili jsme se na hlavní trasu silnice E6 a zhruba 30 km za Storjordem jsme protnuli opět Polární kruh, tentokrát šlo o příjemnější zážitek než u finského Rovaniemi. Pokračovali jsme do Svartisdalenu s cílem zajít si k ledovci Svartisen. Dojeli jsme na parkoviště, odkud začínala trasa k jednomu z ledovcových jazyků. Po zjištění ceny parkovného jsme se znechuceně otočili a odjeli pryč. To jsme netušili, že bude ještě hůř.

Za městem Mo i Rana jsme se rozhodli změnit trochu směr a uhnout z hlavní trasy na paralelní silnici Villmarksveien. Užít si slunné počasí a klidu bez turistů. Našli jsme si pěkné místo u jezera Stormysbassenget, které bylo ideální na velké prádlo. Další den jsme se přes vesničku Hattfjelldal dostali na začátek treku k unikátnímu vrcholu Hatten (1128 m n. m.), který jsme až na jeden francouzský pár měli zcela pro sebe, což je teprve ten pravý zážitek. Noc jsme strávili u Røssvatnet, druhého největšího jezera Norska. Nadšení prázdnými silnicemi a krásnou přírodou jsme se rozhodli zůstat i nadále mimo hlavní proud a přejeli jsme do Švédska.

Travelbeat

Jaké tričko Devold na túru zvolíte, nevíme. Víme ale, na která trička Jindra s Danem úspěšně vsadili.

 

Norskou pevninou s Devoldem 5Norskou pevninou s Devoldem 6Norskou pevninou s Devoldem 7
Norskou pevninou s Devoldem 8Norskou pevninou s Devoldem 9Norskou pevninou s Devoldem 10