Hora křížů s Devoldem 2

Hora křížů s Devoldem

2. příběh z cesty s Devoldem

Jednou z téměř povinných zastávek v Litvě je Kryžiu kalnas, neboli Hora křížů či Vrch křížů. Nachází se ve střední části země zhruba 10 kilometrů severně od Šiaulia, která je s téměř sto třiceti tisíci obyvateli čtvrté největší město Litvy. První kříže se na „hoře“ objevily již ve 14. století. Jejich počet podstatně vzrostl až o několik století později, a to v první polovině 19. století po proticarském povstání, kdy se kříže staly symbolem utrpení litevského lidu a jejich naděje.

Hora křížů s Devoldem 3Hora křížů s Devoldem 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Význam místa umocnila doba ruské okupace, kdy se Kryžiu kalnas přeměnil na symbol vzdoru Litevců proti okupačnímu režimu. V době sovětské nadvlády bylo trestným činem vztyčit kříž a dotyčný, který tak učinil, mohl skončit ve vězení. Ale ani to nezabránilo v rozrůstání počtu křížů. Přestože samotný vrch byl Rudou armádou několikrát srovnán se zemí, kříže se na místě objevily znova a znova. 11. března 1990 získala Litva nezávislost a v témže roce se počet křížů pohyboval kolem čtyřiceti tisíc a od té doby neustále roste.

V současné době má jejich počet přesahovat neuvěřitelných sto tisíc.

Horu křížů poctil svou návštěvou v roce 1993 sám papež Jan Pavel II., který zde sloužil mši a poděkoval Litevcům za Kryžiu kalnas, který je podle něj důkazem víry občanů této země. Na popud papeže byl v letech 1997-2000 postaven pár set metrů za vrchem cihlový klášter jako místo modliteb a rozjímání. Návštěva papeže jen posílila význam místa a zvučnost jeho jména ve světě.

Hora křížů s Devoldem 5Hora křížů s Devoldem 6

 

Přicházejí sem poutníci, turisté, věřící i nevěřící, každý z jiného důvodu, ale všechny tohle významné a opravu zajímavé místo přitahuje. Každý zde může zanechat svůj kříž, ať už jako památku na svou návštěvu, vzpomínku na někoho blízkého, způsob modlitby, či třeba novomanželé tu zanechávají kříž po uzavření sňatku. Kdo si s sebou nepřinese svůj kříž, může si bez problémů zakoupit u obchodníků na parkovišti, kteří vám je s radostí prodají. Samotná „hora“ je spíše vlnka na rovině, která je poseta desítkami tisíc křížů různé velikosti, od malých růženců až po několikametrové kříže z kovu, dřeva, údajně i plastu. Mezi kříži je možné vidět i tzv. koplystulpis, tradiční dřevěné sochy se stříškou.

Prošli jsme si horu křížem krážem a nechali se pohltit její tajemnou atmosférou, která tu beze sporu je. Jelikož nás kromě sluníčka přivítal i chladný vítr, neváhali jsme sáhnout po našich černých teplých trikách s dlouhým rukávem DEVOLD, které nejsou vhodné jen pro výšlapy do hor.

Hora křížů s Devoldem 7Hora křížů s Devoldem 8

 

Místo mikiny oba cestovatelé oblékli triko s dlouhým rukávem Devold Duo Active Shirt, určeno především pro zimní aktivity, ale v létě skvěle nahradí mikinu;)

Travelbeat