S Devoldem v severní Francii 2

S Devoldem v severní Francii

Nechme naše ambasadory Jindru a Daniela vyprávět, jak na ně zapůsobila severní Francie.

Druhý týden na cestách jsme začali vstupem do Francie přes městečko Gireta v oblasti Arden. Povedlo se nám najít i skvělé místo na spaní u řeky Mázy a líbilo se nám natolik, že jsme se tam zdrželi pár dní a užili si kajaku, pohody i plavání.

Z kopců k pobřeží

Pokračovali jsme přes Revin a malebný Rocroi, který je nazýván šperkem Arden, už víme proč. Jde o jedno z prvních opevnění na rovině ve tvaru hvězdy ve Francii. Krásná, malá vesnička, kde ale mnoho domů bohužel hlásí „na prodej“. Dále jsme jeli přes St. Quentin s dominující katedrálou, kterou je vidět už z dáli, a u Saint Christ-Briost jsme to zapíchli u řeky Sommy, tedy u jednoho z jejích ramen. Voda nebyla lákavá na rybaření, a už vůbec ne na koupání.

Návštěva Amiens nemohla na naší trase chybět. Zaparkovali jsme kousek od centra a vyrazili za místní katedrálou Notre Dame, která je nejen největší gotickou katedrálou ve Francii (145 m dlouhá a 70 m široká), ale vlastní i nejvyšší kostelní loď na světě (oblouky se tyčí do výšky 42,3 m). Pyšní se i překrásnými vitrážemi. Právem patří na seznam Světového dědictví UNESCO. Historické jádro je tvořeno překrásnými pitoreskními domečky, především kolem protékajícího kanálu řeky Sommy. Mezi dominanty města patří i ne zcela vkusný betonový mrakodrap Tour Perret (Perretova věž), jež byl postaven na přelomu 40. a 50. let 20. století a svého času byl i největší budovou Evropy. Při procházce zpět na parkoviště nás v parku chytl neskutečný slejvák. Než jsme doběhli k autu, byli jsme durch a sušení oblečení a převléknutí se do suchého nás neminulo.

Jak chutná  Normandie?

Z Amiens vedly naše kroky na pobřeží do městečka Fécamp. Fécamp byl díky opatství Abbatiale de la Ste-Trinité, založeném na přelomu 12. a 13. století samotným Richardem Lví Srdce, nejvýznamnějším poutním místem Normandie až do vzniku proslulého Mont St. Michel. Procházka na Cap Fagnet ve výšce 110 metrů nad oceánem s výhledem na průliv La Manche byla trochu větrná, ale výhledy na bělostné útesy, nahlédnutí do několika bunkrů a objevení „mikrokešky“ byly skvělou kompenzací. V centru jsme omrkli Palais Bénedictine a především zašli do jejich obchůdku, kde prodávají vlastní bylinný likér. Roku 1510 jeden z benediktinských mnichů namíchal z východoasijských bylinek „léčivý elixír“, recept na něj byl za Francouzské revoluce ztracen, ale díky Bohu v 19. století znovu nalezen. Likér jsme si nemohli nechat ujít, protože kdo by nechtěl být zdravý? 😉

Za bílým slonem

Po Fécampu přišel Étretat, kvůli svým překrásně formovaným útesům velmi zajímavá vesnička. Přírodní oblouky známé jako Falaise d´Aval (slon s chobotem) a hned vedle impozantní oblouk La Manneporte. Od oblouků jsme přeběhli na Falaise d‘Amont, kde se nachází kaple, muzeum, a hlavně pomník letců, kteří zde byli naposledy viděni před jejich pokusem o přelet Atlantického oceánu v roce 1927.

Projeli jsme kolem Le Havre a přes nádherný most Pont de Normandie nad řekou Seinou. Dalším naším cílem byly vyloďovací pláže Dne D, ale o tom příště 😉 Co vás bude určitě zajímat je, že nám společnost opět dělají kousky od DEVOLDu, které jsou našimi věrnými parťáky ve městě i v přírodě. Prostě symbióza, jak má být! 😉

Travelbeat

Nevíte si rady, které tričko do letního počasí obléci. Nechte si poradit naší cestovatelskou dvojicí.

 

  • Na své cestě, stejně jako loni, Jindra a Daniel spoléhají na trika Devold Hiking T-Shirt z prvotřídní nejjemnější vlny Merino. Zkuste řadu Hiking i vy!